Dit og dat, lutter lagkage og søde sager i Vejstrup
For nogen er dit og dat bare noget vi gør eller snakker om, men for Kirsten Thur i Vejstrup er dit og dat lutter lagkage og søde sager.
Kirsten Thur er 27 år, iværksætter og i fuld gang med at skabe sig en levevej gennem det som med årene er blevet hendes største passion. At leve for hende er nemlig at forsøde andres tilværelse og søde tand med konditorkager, lækre fyldte chokolader og meget mere.
Og vejen dertil har hun valgt skal være med udgangspunkt fra Landevejen 70 i Vejstrup. Her har hun og kæresten Emil Schou Nielsen for nylig købt en landejendom, og lige nu er den under stor forvandling, for om kort tid skal gården danne rammen om Kirsten Thur’s nyoprettede virksomhed Kondit&Dat.
“Her skal industrikøkkenet være, her skal ovnen stå, og herude skal der være en pavillon, hvor man kan nyde et stykke kage og sin egen medbragte kaffe” fortæller Kirsten Thur begejstret og peger ihærdigt rundt på hele matriklen. Jo, Kirsten Thur ved lige præcis, hvad hun vil, og virker navnet bekendt, så er det ikke helt forkert, for Kirsten Thur tog som 22-årig hele vejen til finalen i Bagedysten på DR TV tilbage i 2017. Efterfølgende har hun med en bachelor i engelsk og kommunikation i rygsækken uddannet sig som konditor, chokolatie og ismester.
Den helt personlige kage
Hun har altid vidst, at hun skulle være selvstændig, men at hun skulle nedsætte sig som konditor lå ikke lige i kortene. “Jeg begyndte at bage i gymnasietiden og brugte det egentlig mest som en form for afstresning. Det gjorde bare noget rigtig godt for mig, og efter at jeg så meldte mig til Bagedysten, blev jeg vildt inspireret over hvad det kunne. Nu er jeg ikke i tvivl om, at det er det jeg vil” siger hun og begrunder hvorfor hun har valgt at nedsætte sig i Vejstrup og ikke midt i gågaden i Svendborg by.
“Jeg brænder utrolig meget for den personlige kontakt og den helt personlige kage. For en kage er ikke bare en kage. I en butik i Svendborg ville kunden komme hurtigt ind og gå hurtigt ud igen. Her kommer folk til mig, og vi har tid til at snakke om de helt personlige ønsker til lige præcis den rigtige festkage, om det så er til bryllup, barnedåb, studenterfest eller andre arrangementer”.
Her hjælper vi hinanden
Selvom det unge kærestepar er tilflyttere fra Sjælland og kun har boet i Vejstrup i ganske kort tid, så har de allerede fået skabt sig et venskabeligt netværk og nydt godt af de goder, der er ved at bosætte sig i et mindre lokalsamfund, hvor alle kender hinanden. Og de er da også begge fyldt af glæde og taknemlighed over den modtagelse og velkomst, de har fået.
“Vi kan bare mærke, at her hjælper vi hinanden, og jeg har et megagodt samarbejde med folkene bag Vejstrup Forsamlingshus, hvor vi 6 gange om året afholder arrangementet KAGEBORD OG MUSIK, og så vidt det overhovedet er muligt, så køber jeg også mine råvarer hos de mange fantastiske lokale leverandører, der er i området. For eksempel er jeg kommet i kontakt med Ullemose Frugt, som bare er fantastiske, og på Vejstrup Efterskole afholder jeg Bageskole-kurser” siger hun samtidig med, at hun også glæder sig til at flytte ind i det nye industrikøkken på gården, som Emil knokler med at få færdig til efteråret. Drømmen er også at afholde julemarked i gårdspladsen sammen med de mange lokale leverandører, samarbejdspartnere og kreative kunsthåndværkere, som findes i området.
Et skridt nærmere drømmen
Men lige nu glæder Kirsten Thur sig til at starte Bageskolen op på Vejstrup Efterskole efter sommerferien, og selvom der er rift om pladserne og holdene næsten er fyldt op, så er der stadig mulighed for at tilmelde sig via hjemmesiden.
”Jeg vil så gerne lære fra mig og formidle min viden og passion videre til børn og unge, for det at bage med sine børn kan bare så meget. Jeg håber faktisk, at andre konditorer vil kopiere idéen med en bageskole, for jeg synes, at børnene skal have lov til at opleve det. Der findes ikke bageskoletilbud ret mange steder, men det gør der her i Vejstrup” siger hun og med investeringen i gården i Vejstrup er Kirsten Thur og Emil Schou Nielsen kommet et skridt nærmere drømmen. For spørger man hende afslutningsvis, hvordan fremtiden skal forme sig, så er hun ikke i tvivl om, at om få år så driver parret en hyggelig indrettet gårdbutik, et industrikøkken, konditori med bageskole, chokoladekurser og sommercamp for både voksne og børn, og det gør de sammen med 2 andre ansatte.
“Det er så vigtigt at holde liv i de mindre lokalområder. Her hjælper vi hinanden, og det er guld værd” slutter Kirsten Thur af.
Vil du vide mere, kan du kigge ind på hjemmesiden: konditogdat.dk
Skribent: Mette Kristensen. Artiklen er tidligere udgivet i Månedsavisen